dysplazja szyjki

Widzisz wypowiedzi znalezione dla słów: dysplazja szyjki





Temat: medyczne en>pl


mlodybatiuk wrote:

| Witam,

| Czy ktos z was pomoglby mi w tlumaczeniu "cervical dysplasia" na jezyk
| polski?

To jest dysplazja szyjki macicy.

MB

--


Potwierdzam, jakby co.

MG

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu





Temat: podejscie do seksu.
I konieczna jest rzetelna wiedza anatomiczna. My, kobiety, czesto bardzo malo
wiemy o naszym wlasnym ciele. Nie ogladamy swojej waginy, nie mamy pojecia co
jest w srodku i jakie rzeczy sie tam kryja. Nie wiemy co to punkt G albo
dysplazja szyjki. Nie wiemy co nam sprawia przyjemnosc i co stanowi zagrozenie
(zdrowia i zycia). Tego wszystkiego trzeba sie nauczyc. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu





Temat: Wreszcie mamy sposób na raka
Wreszcie mamy sposób na raka
To przeciez nieprawda,ze mamy sposob na tego raka.Szczepionka jest
jedynie sposobem na zapobieganie raka.Przeciez nosicielki wirusa HPV
nie moga byc zaszczepione ( posiadaja dysplazje szyjki
macicy ),musza jedynie byc pod obserwacja -ciagla i wykonywac
cytologie dosc czesto i to drugie badanie . Nieprawda tez jest,ze az
80% kobiet zarazonych tym wirusem po uplywie 2 lat samoistnie
uwalnia sie od HPV oraz ,ze te kobiety sa juz uodpornione do konca
zycia. Medycyna stale bada ,ale jak dotad nie ma zadnego leku na
wirusa,a naukowcy nie zbadali go jeszcze do konca.Z tych wzgledow
nie mozna pochopnie wypowiadac tak optymistycznych opinii,poniewaz
wprowadzaja one w blad wiele kobiet,ktore zglosily sie do lekarza z
ogromna nadzieja i wychodza z gabinetu sfrustrowane,opadniete z sil.
Kobiety majace HPV powinny byc swiadome i znac cala prawde,ze
nalezy "trzymac reke na pulsie" , kontrolowac ,by w razie nie daj
Boze zaczal rozwijac sie rak-poddac sie operacji natychmiat !!! Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Wreszcie mamy sposób na raka
Gość portalu: Bozena napisał(a):
Przeciez nosicielki wirusa HPV
> nie moga byc zaszczepione ( posiadaja dysplazje szyjki
> macicy )
Nosicielstwo nie jest równoznaczne z posiadaniem dysplazji!Można być nosicielem
bezobjawowym wiele lat i nigdy nie mieć dysplazji, ani kłykcin, które też ten
wirus wywołuje.

> ,musza jedynie byc pod obserwacja -ciagla i wykonywac
> cytologie dosc czesto i to drugie badanie

Bzdura!Jeśli mają dysplazję średniego i dużego stopnia są leczone za pomocą
konizacji szyjki.Potem muszą regularnie chodzić na cytologię i kolposkopię.

>Nieprawda tez jest,ze az
> 80% kobiet zarazonych tym wirusem po uplywie 2 lat samoistnie
> uwalnia sie od HPV oraz ,ze te kobiety sa juz uodpornione do konca
> zycia.

Skąd czerpiesz tą wiedzę? Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Kolposkopia - ważna informacja dla kobiet!!!
Kolposkopia - ważna informacja dla kobiet!!!
Chciałam podzielić sie moim doświadczeniem związanym z nawracającymi stanami
zapalnymi i dziwnymi plamieniami,mimo systematycznych wizyt u gina i
leczenia.Wynik badania USG - b.dobry, cytologia - II gr z informacją że tarcza
szyjki macicy czysta. Moja Pani doktor - która prawdopodobnie uratowała mi
zycie - skierowała mnie do szpitala na kolposkopie. Okazało sie że mam zmiany,
których tak bardzo zalecana wszystkim kobietom cytologia nie wykryła.Pobrano
mi wycinki z szyjki w znieczuleniu ogólnym z podejrzeniem dysplazji szyjki
macicy. Czekam teraz na wynik badania histopatologicznego. Nawet jesli okaze
sie że jest to początek nowotwóru to mam szanse na wyleczenie. Wielu lekarzy
bagatelizuje sprawy swoich pacjentek, jakimś cudownym trafem miałam wiecej
szczęścia że trafiłam na włąsciwą osobę. Róbcie kolposkopie to pewniejsze
badanie. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Kolposkopia - ważna informacja dla kobiet!!!
to że miałaś II gr cytologii - nie oznacza iż cytologia np była dobrze pobrana,
czyli szczoteczka i wyskrobina z kanału szyki macicy. Błąd ludzki mógł wkraść
się także w ocenie materiału do cytologii lub w doświadczeniu cytologa

Co do dysplazji szyjki macicy - zostanie określony jej ewentualny stopień (CIN)
na podstawie pobranych wycinków. Dysplazja nie jest wcale początkiem nowotworu
a raczej stanem przednowotworowym (st II i III), z którego może rozwinąć się
ten stan w przeciągu zapewne kilku lat. Przy stwierdzonej dysplazji szyjki
macicy stosuje się krótkie zabiegi chirurgiczne usuwające część szyjki, zawsze
trzeba zaznaczyć przed zabiegiem czy chce się mieć jeszcze dzieci. Dysplazja
jest najczęściej wynikiem zakażenia wirusem HPV
Kolposkopia pokazuje jedynie miejsca "podejrzane" które należy dokładniej
przebadać. Mam nadzieję iz w twoim przypadku masz do czynienia z jakimś stanem
zapalnym. Daj znać jak otrzymasz już wyniki Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Dysplazja szyjki macicy i stwierdzona ciąża
Dysplazja szyjki macicy i stwierdzona ciąża
Przepraszam, jeśli był taki temat, znajduę informacje o samej dysplazji i
raku szyjki macicy, leczeniu i ciąży po wszystkim, a jak sprawa wygląda, gdy
dysplazja zostaje stwierdzona podczas tego samego badania co ciąża?
Dowiedziałam się dziś, że moja przyszła bratowa jest w ciąży (ona też się
dziś o tym dowiedziała) i o tym, że ma dysplazję szyjki macicy. Wiemy, że w
tej sytuacji rak może się rozwinąć, że nie wiadomo czy ciążę donosi, bo może
będzie trzeba wybierać - albo matka, albo ciąża - oraz, że może po prostu
ciąże przeleżeć. Ale czy można powiedzieć coś więcej na ten temat?
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyniki cytologiczne
shady27
shady27 napisała:

> przeciez to jakis horror, to przeciez badanie na raka!!!!!!!


babo - powiedziała co wiedziała DDD
Zapewniam cię, daję słowo i co tylko chcesz, że od stanu zapalnego w obrębie
komórek do raka droga dłuuuuuuugaaaaa a być może nawet nie ma takiej drogi.

Koposkopię zrobić możesz, ba nawet jako profilaktykę lub uzupełnienie cytologii
dla szerszego obrazu po prostu. Samo badanie nie jest wcale w kierunku raka (ło
Matko zapewne musiałoby to być zaawansowane stadium aby można było
jednoznacznie to stwierdzić) a w kierunku określenia EWENTUALNYCH podejrzanych
miejsc w obrębie szyjki macicy, po uprzednim jej wybarwieniu. Dopiero, gdy
takowe zostaną znalezione opisuje się je i określa jako miejsca do pobrania
wycinków na histopatologię. A to badanie z kolei, może określić stopień
dysplazji szyjki macicy (CIN) lub nowotwór - ale wówczas wynik cytologii nie
był by zwykłą II

Trzymaj się i nie rwij włosów z głowy.
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wirus HPV brodawczaka ludzkiego
partnera możesz zarazić poprzez seks jak i popzez swoje wydzieliny z pochwy.
Jak napisałam powyżej są różne typy HPV. Część z nich to typy wywołujące
kłykciny, nie jest to groźna grupa. Często same wypalenie kłykcin mobilizuje
organizm do walki z wirusem. Gorsze są typy onkogenne, które w odpowiednich
warunkach (osłabienie, ciąża, połóg, częste stany zapalne) może stać się główną
przyczyną nowotworu szyjki macicy. Typy onkogenne nie dają kłykcin

Ja 3 lata temu z powodu dysplazji szyjki macicy (CIN III) miałam usuwaną jej
część. W 99% zmiany wywołane HPV, chociaż nie badałam się w tym kierunku. Wtedy
testy na DNA HPV nie były tak powszechnie dostępne. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Wirus HPV
anula.a1 napisała:
> A po trzecie, pamiętajmy, że te najgoźniejsze typy wirusa HPV przeważnie nie
> dają żadnych objawów!!!

nie prawda - wirus HPV w postaci "zaawansowanej" jak najbardziej daje objawy na
szyjce w postaci "na oko" np nadżerki - dopiero diagnostyka typu kolposkopia i
wycinki na histo dają pełny obraz typu dysplazja szyjki macicy CIN, Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: jaka antykoncepcja- proszę o radę
jaka antykoncepcja- proszę o radę

Stwierdzono u mnie dysplazję szyjki macicy (CIN),
stan przednowotworowy- podobno wyleczalny w 100%
odstawiłam pigułki -
nie wolno mi ich brać teraz ani już nigdy po leczeniu,
gdyż zwiększają ryzyko rozwoju raka

moje pytanie o antykoncepcję - stosujemy z mężem teraz gumki
ale boję się że to za mało
ciąża niewskazana, bo hormony ciążowe przyspieszają rozwój komórek rakowych w CIN

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Jak się leczy HPV???bo ręce mi już opadają
CIN, czyli dysplazja szyjki macicy, stwierdzana jest na podstawie
badania histopatologicznego wycinka pobranego ze zmiany na szyjce.
Wycinek powinien zostać pobrany dokładnie z miejsca "podejrzanego".
A takie miejsca określa właśnie kolposkopia, nigdy badanie "na oko".
W badaniu histo wycinka może,ale nie musi wyjść CIN. CIN jest
zmianą wymagającą albo obserwacji (CIN I)albo interwencji chirurga
(CIN II i III). Wklejam stronę z definicjami pojęć np CIN itp

www.hpv.pl/rak/archiwum/2.html
W twoim przypadku zależy jaki masz opis kolpo. Badanie to może
stwierdzić miejsca "podejrzane" lub je wykluczyć. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: szukam specjalisty od hpv Warszawa
szukam specjalisty od hpv Warszawa
Dziewczyny pilnie potrzebuję lekarza znajacego świetnie tematyke
leczenia hpv i kłykcin. Wczoraj byłam u gin i niestety mam to
swiństwo, czekam na wynik cytologii ale lekarz nie zaproponowała na
razie leczenia kłykcin a przecież w sumie wynik cytologii nawet zły
nie będzie miał wypływu na leczenie tych zewnetrznych objawów.
Martwi mnie tez, że poprzednio byłam u ginekologa pod koniec
września i wtedy nic nie widziała a wczoraj już byla mowa o
dysplazji szyjki macicy.... czy możliwe sa tak szybkie zmiany?? Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: nadżerka - laser czy wymrażanie?
Gość portalu: nana12 napisał(a):

> a ja miałam usuniętą pętlą elektryczną

Taki zabieg to jest konizacja i wykonuje się gdy jest dysplazja szyjki macicy.Po
uprzednim przeprowadzeniu badań, kolposkopii i biopsji.

Do autorki wątku:
Czy miałaś takie badania przeprowadzone?
Bez nich nie poddawaj się żadnemu zabiegowi na szyjce. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: HPV Opole
Powiem tak, żaden lekarz u którego byłam z tym problemem nie wydał mi się
naprawdę dobry.Odczułam, że wręcz problem hpv jest przez lekarzy dość lekko
traktowany.Właściwie można powiedzieć,że leczyłam się sama.Lekarka ,na moją
prośbę, wypisała mi condylinę (nawet nie znała tego leku) i ja tak sobie
smarowałam kilkanaście tygodni, bo ciągle coś poprawiałam, bo nawracało.U innego
lekarza (prywatnie)dostałam vratizolin (maść na opryszczkę) po której oczywiście
nic nie zeszło, bo to nie jest na kłykciny.Namawiał mnie potem na zamrażanie w
prywatnym gabinecie znajomego.Nie poszłam,bo zmiany były wielkosci 1 mm, więc
pomyslałam, ze gościu mnie wyśmieje a kasę i tak będzie trzeba zapłacić.Poza tym
ten lekarz od vratizolinu powiedział, że nie ma podstaw medycznych właściwie
żeby to leczyć bo jest za małe, ale jak mi przeszkadza psychicznie to mogę sobie
wymrozić.Pomijam fakt, że wszędzie się trąbi, że zmiany trzeba usuwać, bo w ten
sposób eliminuje się choć częściowo wirusa.
Więc zostałam z problemem sama.
Wcześniej (5lat temu) miałam dysplazję szyjki i konizację, i nawet nikt z
lekarzy nie powiedział mi ,że to jest spowodowane wirusem, dopiero zaczęłam
szukać w internecie i się dowiedziałam, że mam hpv.Nikt też nie powiedział mi
,że jest takie coś jak badanie DNA wirusa!
Tak wygląda leczenie hpv w Opolu, albo ja trafiam na takich kiepskich
lekarzy.Choć ten prywatny jest bardzo ceniony i polecany przez kobiety, ale
widocznie na hpv mało się zna.
Nie chciałabym pisać nazwisk, bo to jednak forum publiczne.
A u kogo Ty byłaś? Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: doradzcie
kopciuszek2183 napisała:

> moja cytologia to II

Sama cytologia to za mało.Poza tym to jest badanie przesiewowe, nie daje 100%
pewności co do wyniku.
Ja miałam cyt.II a mimo to miałam dysplazję szyjki, stwierdzoną na podstawie
badania wycinków z szyjki. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: szyjka macicy, help
W takich sprawach najlepiej rozmawiać z osobą ,ktorej to dotyczy, ale skoro sie
nie dało to odpowiem ci co ewentualnie mogło być przyczyną usunięcia części szyjki.
Mogła to być dysplazja szyjki macicy (CIN), sa różne stopnie zaawansowania,
mogło być tez coś gorszego.
Problemy z zajściem w ciążę i donoszeniem dziecka mogą być, ale niekoniecznie,
to wszystko zależy jak dużo została skrócona szyjka i co było powodem jej
skrócenia.Jeśli jest to związek poważny i planujecie wspólną przyszłość musicie
szczerze rozmawiać o takich sprawach. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyleczona III grupa cytologii
nie bardzo rozumiem - badanie cytologiczne z opisem wg Bethesda nie
uwzględnia
grupy III ewentualnie może to być:

- CIII - Inne cechy (np. komórki endometrialne u kobiet ≥ 40 roku
życia; zobacz
interpretacja/ wynik)

przepraszam, na wyniku wlasnie bylo CIII i opis "podejrzenie malej i
sredniej dysplazji szyjki"

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Kolposkopia - rak szyjki macicy
polecam Ci wiadomości na temat CIN (dysplazji szyjki macicy) ze
stron:

www.hpv.pl/rak/archiwum/2.html
pl.wikipedia.org/wiki/Rak_szyjki_macicy
www.profilaktykarsm.pl/content/page.jsf?resource=AdvancedArticle&id=22

łatwiej będzie zrozumieć Tobie klasyfikację CIN. Może warto
zastanowić sie nad badaniem określającym DNA HPV? CIN II - zostawia
się do obserwacji,(no może nie w Polsce), ale to zależy od
interpretacji lekarza prowadzącego, uwarunkowanej wcześniejszymi
badaniami. CIN II może ustąpić samoistnie lub nie.

Po pobraniu wycinków możesz plamić od kilku do kilkunastu dni - to
normalne. Środowisko pochwy i szyjki jest przecież wilgotne - nie
tak łatwo wygoić uszkodzony nabłonek. Możesz spróbować irygacji z
mieszanek ziół dostępnych w aptekach - działają one ściągająco.

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: solcogyn na dysplazje szyjki macicy?
solcogyn na dysplazje szyjki macicy?
Wynik badania histopatologicznego wskazuje na umiarkowana dysplazje. Jeden
lekarz radzi konizacje szyjki. Inny twierdzi, ze mozna to jeszcze probowac
leczyc solcogynem. Jednak mam pewne obawy, co do konizacji poniewaz jeszcze
nie rodzilam (26l) a z koleji wśród przeciwskazan do leczenia sylcogynem jest
min. dysplazja. Czy mozna to jeszcze leczyc w taki sposob?
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: czy z gr.III trzeba szybko iść do lekarza??
grupa III to juz powazna sprawa.Może to być jak pisały dziewczyny
wyżej ostry stan zapalny, ale również zmiany przedrakowe.Absolutnie
nie mam na celu straszenia Ciebie.Regularnie chodze na badania.
Zawsze miałam grupę I.W październiku 2007 robiłam rutynowe coroczne
badania.Wyszła III grupa wg Pap i LSIL (cin1) wg Bethesda.Kolejne
powtórne badania wykonałam w ciągu trzech miesięcy.Wynik wg Pap grIII
wg Bethesda już HSIL (cin3).Progresja komórek dysplastycznie
zmienionych błyskawiczna.Diagnoza- dysplazja szyjki macicy.
14.03.2008 mam operację..całkowite usuniecie szyjki macicy.Radzę Ci
udać sie jak najszybciej do lekarza.Poproś o dodatkowe badania w
postaci kolposkopii, wycinków z szyjki macicy i wyskrobin z kanału
szyjki..to podstawa przy IIIgr.Pozdrawiam i odezwe sie po
operacji.Cholernie sie boję Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Czy któraś z Was miała wynik cytologii CIN I/ LSIL
Nie przepisywał mi zadnych globulek, ale tez nie od razu mnie
skierował na wyciecie szyjki.Nie miałam żadnego stanu zapalnego,ani
nadżerki.Zanim podjał decyzję o wycieciu szyjki odczekałam trzy
miesiące.Nie straszył mnie.Mówił,że CIN I w 80% cofa sie sam.
Zrobiłam powtórna cytologię+ kolposkopię+wycinki+wyskrobiny
dokładnie po trzech miesiącach.Niestety u mnie ten Cin I zamienił
sie w CIN III.Diagnoza:stan przedrakowy,dysplazja szyjki macicy. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Komplikacje po wypaleniu nadżerki!!! Krwawienie...
Nie zarzucaj mi nieumiejętności czytania ze zrozumieniem. Przywołanego artykułu
nie ma sensu starać się zrozumieć, bo przedstawia stan wiedzy sprzed co najmniej
30 lat. Zawiera cały szereg nieprawdziwych stwierdzeń, które - jeżeli
rzeczywiście są napisane przez lekarza - świadczą jednoznacznie o fatalnym
stanie jego wiedzy (a raczej jej - bo chodzi o niejaką dr Zofię Polską). Jeśli
chciałaś napisać tylko o metaplazji, należało zacytować wybrany fragment. Oto on:
"Za nadżerkę rzekomą, uważa się zmianę powstałą na skutek zastąpienia nabłonka
wielowarstwowego płaskiego, pokrywającego zewnętrzną powierzchnię części
pochwowej szyjki macicy, nabłonkiem wyścielającym jej kanał. Zjawisko takie nosi
nazwę metaplazji. Bardzo rzadko zdarza się przekształcenie metaplazji w
dysplazję szyjki macicy co z kolei niesie ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy.
Z tym rodzajem nadżerki można się spotkać najczęściej."
Niestety, słowa te również wyrażają niewiedzę autorki, bo:
- stan, o którym pisze to nie nadżerka rzekoma, ale ektopia gruczołowa;
- nie jest prawdą, że zdarza się przekształcenie metaplazji w dysplazję, jedynie
w obrębie nabłonka metaplastycznego może dojść do zmian dysplastycznych (czyli
CIN), ale nie można powiedzieć, że metaplazja "przechodzi" w dysplazję.

敤⵲慦瑣牯㭹1 Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Jestem załamana..
hm... na twoim miejscu udałabym się do dobrego specjalisty. Zrób w końcu tę
kolposkopię! Faktycznie może nie dolegać ci nic groźnego ale musisz liczyć się
też np z CIN (dysplazją szyjki), w tym przypadku wymrażanie, wypalanie i tego
typu metody odnoszą odwrotny skutek, gdyż zmiana nie zostaje usunięta w całości,
a raczej tylko z wierzchu, rozwija się nadal, znowu obejmuje tarczę szyjki, nie
chcę cię straszyć ale CIN II i III nie wychwycone i nie leczone chirurgicznie w
odpowiednim momencie może rozwinąć się w nowotwór przedinwazyjny. Dopilnuj
diagnostyki! Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Wynik badań-przetłumaczenie
no właśnie chyba CIN - CIN to określenia dysplazji (CIN1, CIN 2, CIN 3). Ale
widzę tu, że chodzi o wargi sromowe, nie o szyjkę macicy. Moge napisać, że w
przypadku średniej dysplazji szyjki ( CIN 2) i dodatkowo istniejącym wirusem
HPV (a niekóre szczepy tego wirusa sa onkogenne) najczęściej wykonuje się
konizację szyjki,czyli wycięcie kawałka chorej szyjki. Ogólnie dysplazja jest
uznawana za stan przednowotworowy, czyli poważny. Natomiast nie wiem jak się
postępuje w przyp. warg sromowych. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Cytologia i HPV
typ onkogenny - jeśli dał już konkretne objawy - np dysplazję szyjki macicy -
leczy się chirurgicznie - czyli odjęciem kawałka szyjki z całą zmianą na niej.
Szyjkę odciętą ocenia się pod kątem histopatologicznym, jak i linię odcięcia,
czy była wystarczająca - tzn bez zmian. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: szczepionka na brodawczaka - rak szyjki macicy
Gość portalu: Brydzia napisał(a):

> Mialam jednego partnera od zawsze,dopiero po kilku latach wyszly mi
> brodawki.Wiec jak jestes juz zarazona( a nie wiesz o tym tak jak ja nie
> wiedzialam) ale nie masz objawow zewnetrznych to nie wiem czy jest sens sie
> szczepic.Moze najpierw zrob badania kolponoskopie a jesli wynik bedzie ujemny
> to dopiero sie zaszczep.

Brydziu - wirus HPV jest wirusem odpowiedzialnym nie tylko za brodawki
(kłykciny) organów płciowych. Niektóre jego typy są typami onkogennymi i mogą
stać się głównym sprawcą nowotworu szyjki macicy (nie muszą ale zakażenie HPV
typu onkogennego, to właśnie główny "sprawca").
Samo badanie kolposkopowe (tak się ono poprawnie nazywa) nie jest żadnym testem
a obejrzeniem szyjki pod mikroskopem, po uprzednim jej wybarwieniu. Dopiero to
badanie predysponuje do pobrania wycinków na histopatologię. Badanie owo
(histo)pozwala precyzyjnie określić z jaką zmianą mamy do czynienia: w skrócie -
czy jest to np zwykła nadżerka, czy też może np dysplazja szyjki macicy.

A szczepić się warto - niezależnie od wyniku, czy jest się nosicielem pewnego z
typów (określenie DNA HPV) czy też nie Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!
Gość portalu: malgosia napisał(a):

> A jak to jest w takim przypadku:
> Jeden jedyny partner seksualny i u mnie wykryty wirus HPV niekiego ryzyka
> rakowego (-wg ginekologa "od partnera", który miał inne partnerki przede mną).
> Czy w takim wypadku też jest szansa na "samowyleczenie" (od badania minął rok)?

To zależy co masz na myśli? Obecność samego wirusa bez objawów (kłykciny,
dysplazja szyjki macicy) czy samowyleczenie objawów?
Więc kłykciny napewno same nie znikną, co do zmian na szyjce potrzebna jest
szersza diagnostyka i potem odpowiednie leczenie.
A jeśli masz stwierdzony wirus HPV ale utajony to jest duża szansa, że Twój
organizm go sam wyeliminuje. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!
adouna napisała:cyt.ze strony hpv:
Usunięcie zmiany wywołanej przez HPV w praktyce oznacza pozbycie się wirusa.
Sam zabieg chirurgiczny jest bodźcem dla układu odpornościowego i jest szansa,
że nawet, jeśli było dodatkowe utajone zakażenie to już go nie ma.

Z tym sie nie mogę niestety zgodzić,podam swój przykład.Miałam konizację z
powodu CIN1 pod koniec 2003 roku (wówczas nie miałam żadnych kłykcin), tylko ta
dysplazja szyjki.Zgodnie ze stwierdzeniem, które zacytowałam, powinnam sie do
tego czasu pozbyć wirusa, a jednak tak nie jest.We wrześniu 2006 zauważyłam
kłykciny na sromie, nie mogłam zarazić się raczej nowym typem wirusa, bo
partner(mąż) od lat ten sam.Hipoteza lekarza jest taka, że wirus nie został
zwalczony po konizacji i objawił sie ponownie, tym razem w postaci kłykcin.Na
szyjce na szczęście zmian nie ma, kontrolne, regularne cytologie wychodzą dobrze. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!
Samo posiadanie wirusa, nawet onkogennego, nie świadczy o tym ,że napewno
rozwinie się nowotwór!

Gość portalu: m napisał(a):
> TAK sobie czytam co piszecie i w sumie to zazdroszcze tym co mają tylko
> kłykciny
Chyba nie wiesz co mówisz...Z punktu widzenia osoby, która to ma ,jest zupełnie
inaczej.Poza tym można mieć i kłykciny i dysplazję szyjki (CIN), tak jak ja,
najpierw miałam konizację szyjki z powodu małej dyspalzji, a po 3 latach wyszły
mi kłykciny.Leczenie tych drugich jest o wiele bardziej uciążliwe i długotrwałe
i przede wszystkim wykańcza psychicznie. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!
Magda wymieniłaś wszystkie typy wysokoonkogenne, to nie możliwe ,że masz je
wszystkie!Musiałabyś mieć mnóstwo partnerów, żeby zarazić się taką ilością typów.
Sprawdź lepiej swój wynik jeszcze raz.
Czy prócz obecności wirusa masz jakieś zmiany nim spowodowane, typu dysplazja
szyjki, kłykciny ? Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!
HPV powoduje kłykciny, dysplazje szyjki macicy, która gdy jest nieleczona
przeradza się w raka szyjki macicy.
Po tak krótkim czasie raczej nie mogła sie jeszcze rozwinać dysplazja, ale
trzeba to kontrolować.
Równie dobrze , może byc tak,że nic ci nie będzie.
Będziesz tylko zakażona.Z czasem silny organizm sam wyeliminuje wirusa. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Kłykciny kończyste
Kłykciny kończyste to objaw zakazenia HPV- wirusem brodawczaka, który zwieksza
ryzyko zachorowanaia na raka szyjki sromu i prącia. Jet czesta przyczyną
dysplazji szyjki macicy. Kłykciny powinno się wymrozic lub przeleczyć Condyliną
i kontroloewac cytologie co póó roku- ewentualnie równiez zastosować na szyjkę
krioterapię. Konieczne leczenie partnera.Konieczna kontrola cytologiczna i
kolposkopowa.MA Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dysplazja szyjki macicy
dysplazja szyjki macicy
Witam, Pani Doktor. Mam pytanie, czy w związku ze stwierdzoną dysplazją
szyjki macicy (kolposkopia) powinnam poddać się sugestii lekarza o całkowitym
usunięciu narządów (macica z przydatkami), czy też może na raty, ograniczyć
się do usunięcia samej szyjki? Bo i taka możliwość jest. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Pomocy!!! Kłykciny kończyste
hej, jakie masz zalecenia dot. dysplazji szyjki i dodatkowo HPV? Czy masz CIN
I, II, III? Czy lekarze badali Cie pod kolposkopem? Wiesz, ja juz jestem
doswiadczona w tych sprawach, gdyz mialam raka szyjki macicy (i mam HPV!!!). Od
zmian dysplastycznych juz niewielki krok do raka, dlatego w takich przypadkach
nie ma zartow .Ja tez robilam cyt. i wyszla mi III z komorkami dysplastycznymi,
lekarze odrazu skierowali mnie na dalsze badania tzn. kolposkopie, wycinki -
okazalo sie , ze to juz nowotwor- na szczescie w bardzo wczesnym, wyleczalnym
stadium(a cytologia nie wykazywala raka, a wlasnie dysplazje, ktora moze ew.
sugerowac raka, dlatego przy takiej cyt. lekarze powinni kierowac na dodatkowe
badania!!!!)!Z tego co wiem, w takich przypadkach lekarze najczesciej wykonuja
konizacje szyjki macicy (wyciecie kawalka szyjki ze zmianami dysplastycznymi). Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: low-grade squamous intraepithelial lesion?????
CIN1 to stopień dysplazji szyjki macicy (od CINI do CINIII). CINI to dysplazja
małego stopnia. Ogólnie dysplazja uważana jest za stan przedrakowy, dlatego nie
możesz tego zlekceważyć! Być może będziesz musiała mieć konizację szyjki, ale
wsyztsko zależy od lekarzy i innych badań -pzdr-aga Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wycinek z szyjki macicy :(
Gosiu dokładnie przez ostatni miesiąc przeżywałam ten sam horror co ty a teraz
jestem już szczęśliwie po wszystkim

Ginekolog na podstawie badań cytologicznych (wynik 2/3)i USG stwierdził że mam
nieokreśloną dysplazję szyjki macicy i skierował mnie do Kliniki (bo tam
pracuje) ale wycinki mogą być pobierane na każnym oddziale ginekologicznym w
szpitalach.

Wycinek z szyjki macicy można podobno pobierać w różny sposób ja miałam to
zrobione metodą konizacji jest to kilkunasto minutowy zabieg (odbywa się pod
krótkotwałym znieczuleniem ogólnym), po zabiegu nie odczuwa się większych
dolegliwości (praktycznie nic nie boli) oprócz tego że przez miesiąc występują
plamienia.
Najgorsze jest 2 tygodnie po kiedy czekasz na wynik badań a wydaje ci się że
czekasz na wyrok. Mój był dobry - więc pamiętaj że nie każda dysplazja to już
jest to najgorsze (!!!), i po wycieciu tego "czegoś" jest już w porządku. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyniki badania wycinka z szyjki macicy-help
nie martw się aż tak bardzo, ja miałam także dysplazję szyjki macicy Cin III.
Mam odjętą część szyjki, linia odcięcia po zabiegu i histo - bez zmian. Mam
nadzieję ze już tak pozostanie. Po zabiegu bez problemu donosiłam II ciążę. A
tutaj masz link z podstawowymi zagadnieniemi w tej materii
www.hpv.pl/rak/archiwum/2.html?SISID=17baceb0bc228bd786f9898841139a58 Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: kłykciny - jak leczyć??
Mam dysplazje szyjki macicy, bede miala zabieg usuniecia tego swinstwa metoda
elektryczna (elektrosurgical) mieszkam w USA . Dziewczyny moze wiecie czy tego
typu zabiegi wykonywane sa w Polsce i na czym to polega na pewno nie jest to
metoda laserowa i wiem ze bede pod narkoza . No i jak czlowiek sie czuje po
takim zabiegu czy powinnam sie przygotowac na jakies dodatkowe atrakcje typu
grzybica pochwy czy cos w tym stylu? Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: kłykciny - jak leczyć??
Mialam dysplazje szyjki macicy i wczoraj odbyl sie zabieg usuniecia tego cuda ,
wszystko odbylo sie naprawde swietnie , za pomoca takiej petelki pradowej
usunieto zmiane- nie wiem jak to sie po polsku nazywa , przebywam w USA. Bylam
pod narkoza i po wszystkim nie mialam zadnych dolegliwosci. Z kolei dzisiaj
odczuwam lekkie swedzenie wewnatrz cos jak grzybica , zabieg mialam w 5-tym
dniu miesiaczki a od wczoraj nie zauwazylam zadnego plamienia po prostu nic nie
wycieka i to mnie troche martwi. Moze mialyscie podobne doswiadczenia i mozecie
wyjasnic , bede wdzieczna Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Bardzo zla cytologia! Cervical co to jest?
hej, cervix to chyba po ang. szyjka macicy,moderate cervical to chyba cos
związanego z dysplazją szyjki macicy, HPV to wirus, którego wiele szczepów jest
onkogennych (80% kobiet u któych stwierdzono raka szyjki ma tego wirusa).
Poczytasz o nim tu na forum sporo, wklep w wyszukiwarkę HPV i Ci wyskoczy
mnóstwo postów. Właściwie oprócz tego, ze HPV, to nic nie wiadomo. Która grupa
wg Pap lub wg Bethesda? Pewnie skierują Cię na dalsze badania (kolposkopia,
wycinki), aby zobaczyć, co naprawdę w tej szyjce się dzieje, skoro cytologia
wyszła zła. Życzę zdrówka - aga Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: III-grupa cytologiczna co teraz!!!!?
Hej, grupa III to znak, że coś złego się może dziać. Przy takiej cytologii
lekarze ZAWSZE powinni kierowac na dalsze badania tj. kolposkopia i jeśli w
obrazie koloposkopowym widać zmieniony, podejrzany nabłonek, pobranie wycinków.
Grupa III nie musi odrazu znaczyć czegoś niedobrego, może to być jakiś duży
stan zapalny, ale może to być (i często jest) dysplazja szyjki macicy (mała,
średnia lub duża - dysplazja to stan przednowotworowy), może też być już coś
nowotworowego. Także radzę udac się do innego lekarza, i TO SZYBKO!!! Zdrówka -
aga Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: III-grupa cytologiczna co teraz!!!!?
ok, to napisze, żeby dziewczyna nie zlekcewazyła. Ja miałam tez gr.III i po
szeregu badan okazało się, że mam wczesne stadium raka!! Więc rzeczywiście nie
musi oznaczac nic złego taka grupa, ale jak widać na moim przykładzie może
oznaczac tez to "najgorsze"!2-gi przykład, moja koleżanka, tez gr. III i
dysplazja szyjki , duża. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: cytologia III A. co to oznacza? HELP
oznaczać może wiele np. duży stan zapalny, dużą nadżerkę, dysplazję szyjki
macicy, wczesnego raka szyjki macicy. Na pewno nie można tego zaniedbać. Lekarz
powinien teraz skierowac mamę na kolposkopię i ew. na pobranie wycinków, jeśli
obraz kolposkopowy będzie podejrzany. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Nadzerka a wynik cytologii
Temat III gr. cyt był tu poruszany milion razy . III grupa wymaga dalszej
diagnostyki, bo cos na pewno się "dzieje". Lekarz powinien skierowac Cię na
kolposkopię, a jeśli obraz będzie podejrzany, na pobranie wycinków. III grupa
może oznaczać duży stan zapalny, dużą nadżerkę, dysplazję szyjki (czyli stan
uważany za przednowotworowy), raka przedinwazyjnego wkońcu raka inwazyjnego.
Pozdrowionka - aga Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: HPV 31/33 (atakuje szyjkę macicy)
Mam 29 lat , (mieszkam w USA) ale wszystko odbywa sie jak w Polsce z tego co
wiem, Mialam 3 grupe cytologi i bardzo zaawansowana dysplazje szyjki macicy ,
lekarka praktycznie od razu skierowala mnie na operacje , zabieg zwany
looposkopia czyli usuniecie zmin za pomoca takiej jakby petelki pradowej pod
znieczuleniem ogolnym, czolam sie bardzo swietnie po operacji tylko jedyna
okropnoscia bylu takie jakby spalone obrobinki szyjki macicy wydalane z
czasem , to byla tylko taka psychiczna niewygoda bo nic nie bolalo. Z tego co
wiem to szyjka macicy szybko odrasta a w ciaze mozna zchodzic juz po 3
miesiacach . Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: trzecia grupa cytolog. w ciąży
To tzw. biopsja.Coś w rodzaju seskrobania kilku fragmentów szyjki, w
znieczuleniu przeważnie.Jest to dosyć nieprzyjemne ale da się przeżyć ))
Potem to wszystko idzie do analizy, na którą czeka się ok 3-4 tygodnie.Niestety.
Wszystko wskazuje na dysplazję szyjki macicy.Tak to się fachowo nazywa.
Po tym wszystkim występują plamienia, wiadomo szyjka jest naruszona.
Niestety nie powiem jak to wygląda w przypadku ciąży.Myślę, że powinnaś
zasięgnąć konsultacji z dobrym ginem, bo z tego co zrozumiałam na ciązy ci
zależy.

Jeżeli nie rozwiałam twoich wątpliwości zapraszam na priv.

pozdrawiam,


Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: trzecia grupa cytolog. w ciąży
III grupa cytologii rzeczywiście może oznaczac "tylko" silny stan zapalny,
dysplazję szyjki małego, średniego lub dużego stopnia, ale również, jak u mnie,
raka szyjki macicy! Dlatego tak wazne jest pobieranie wycinków w przypadku tej
grupy cytologii! Aha, no i trzeba zrobić na pewno kolposkopię. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: ZŁA CYTOLOGIA-CZY TO ZAWSZE COS GROŹNEGO ?
III grupa nie musi odrazu oznaczac czegoś bardzo złego . Może to być np. duży
stan zapalny, zakażenie bakteryjne, dysplazja szyjki(od małej do dużej), ale
raka oczywiście przy III też nie można całkowicie wykluczyć. Dlatego bardzo
dobrze, że idziesz na wycinki. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Potrzebne informacje-pilnie
Potrzebne informacje-pilnie
Bardzo proszę o wszystkie informacje dotyczące-roli przewlekłego zakażenia
wirusem brodawczaka ludzkiego u mężczyzn w nawrotach dysplazji szyjki macicy
ich partnerek życiowych.Ewentualnie książki lub linki gdzie coś kolwiek mogę
znaleźć na ten temat-z góry dziękuję. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dysplazja sutka
Ja mam dysplazje piersi od paru lat. Tego sie nie leczy, to sa takie zgrubienia
widoczne na zdieciu, ale czesto ponoc pojawiaja sie przy dyzplazji torbiele,
niegrozne ale te juz nalezy leczyc. Powtorzylam slowa mojego ginekologa i
radiologa robiacego USG. Dysplazji piersi nie wolno mylic z dysplazją szyjki
macicy, to dwie rozne sprawy, gdze ta druga moze byc bardzo grozna. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Dysplazja, II grupa czy to RAK????????????????????
Dysplazja, II grupa czy to RAK????????????????????
Ostatnio trafiłam na temat na forum na temat dysplazji....i sie dowiedzialam
ze to stan przednowotworowy...czy to prawda?? Bo ja miałam cytologie robiona w
pazdzierniku (niedługo zrobie nowa)...i wynik wyszedł II grupa, mała dysplazja
szyjki maciny, ale lekarz mi nie pwoiedziala nic ze to stan
przednowotworowy....powiedziala jedynie ze mam jakis stan zapalny...i to
wszystko POMOCY!!!!!!!!Co to ta DYSPLAZJA!!! Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: PROŚBA O PRZETŁUMACZENIE
Jedyne co zrozumiałam to skrót HPV. Jest to wirus (brodawczak) przenoszony
droga płciową odpowiedzialny w 95 % za raka szyjki macicy, niestety nie ma
lekarstwa, ale może ustąpić samoistnie. Zmienione chorobowo komórki, z których
może rozwinąć się nowotwór określa się mianem komórek dysplastycznych, a stan
taki dysplazją szyjki macicy. U Ciebie nie stwierdzono oznak dysplazji więc nie
ma się czym martwić. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: HPV to nie wyrok!
CIN oznacza "chorobe", to dysplazja. I tak mała
dysplazja szyjki to CIN I, średnia to CIN II a duża to CIN III.
Wpisz w wyszukiwarke albo CIN albo dysplazja, duzo jest na ten temat.
zobacz tez
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=26469328&a=26517700
i inne Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: po lyzeczkowaniu dostalyscie antybiotyk ???
po lyzeczkowaniu dostalyscie antybiotyk ???

dragica! aty dostalas jakies leki po lyzeczkowaniu???
dziewczyny jak to jest? dostawalyscie jakis antybiotyk???
wyszlam ze szpitala , nie przepisano mi niczego,
pytam nie dlatego zebym koniecznie chciala sie faszerowac lekami, ale boje
sie , ze dostane jakiegos zapalenia macicy lub grzybicy ...
naczytalam sie o powiklaniach po lyzeczkowaniu i teraz nie jestem pewna, boje
sie ze cos bedzie sie papralo.
na dodatek okazalo sie ,ze mam dysplazje szyjki macicy, na cyt. wyszla IIIgr.,
pobrano mi wycinki, czekam na wyniki histopatologiczne... Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: po lyzeczkowaniu dostalyscie antybiotyk ???
ja dostałam Unidox, niestety nie pamietam ile czasu go brałam ,słuchaj może idź
do swojego ginekologa i poproś o jakiś antybiotyk skoro wyszła u Ciebie
dysplazja szyjki,
a propo grzybic , chlamydii i innych wynalazków to dziewczyny radze Wam jak
tylko skończy się krawienie zróbcie kontrolne usg i prędko na badania na
czystość pochwy i wymazy z szyjki macicy w kierunku chlamydii, myko i
ureaplazmy , niestety po zabiegach takie choróbska często się pojawiają Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyniki badań krwi
kopiuje info na ten temat. Ale to dotyczy kobiet po menopauzie!

Komórki przypodstawne przyjmują różne kształty.
Jądra komórkowe są albo duże pęcherzykowate, albo
małe pyknotyczne. Występująca anisocytosis, anisokariosis
i heterochromasio powoduje trudnooeci interpretacyjne
i budzi podejrzenie istnienia dysplazji szyjki macicy,
a nawet jej nowotworzenia. Nierzadko te trudne do
okreoelenia komórki rozpoznawane są jako komórki atypowe.

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: ginekolog- krioterapia
Witam serdecznie,

jesli chodzi o kwestie cytologii i wszelkie sprawy nadżerkowe moge polecic
prof. Grabca. Jest ginekologiem położnikiem i onkologiem, wykrył u mnie bardzo
wczesnie stan przednowotworowy - głęboką dysplazję szyjki macicy, a teraz mam
cytologie w I grupie No a poza tym dzięki jego czujnej opiece donosiłam
szczęśliwie ciążę, choć niewiele brakowało, żeby mały urodził się w 29 tyg.
Pozdrawiam,
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: miażdżyca i hashi
Dziękuję za zainteresowanie.Nie wielkie, ale zawsze.Ja również poszperałam "w
temacie".I okazuje się,że oprócz cholesterolu, który jest bodaj postawowym
czynnikiem miażdżycotwórczym, nie mniej istotna jest homocysteina (jej wysoki
pozim wpływa na zaburzoną zdolność remetylacji homocysteiny do
metioniny).Choroby wywołane zbyt wysokim poziomem homocysteiny to m.in:
miażdżyca ,choroba wieńcowa,udar,zakrzepy,dysplazja szyjki macicy,rak szyjki
macicy,rak okrężnicy,zaburzenia poznawcze,zaburzenia wieku starszego,choroba
Alzeheimera,defekty cewy nerwowej,zatrucie ciążowe. - i właśnie to zatrucie
ciążowe naprowadziło mnie na pewien trop (mam na myśli siebie i własne zatrucie
ciążowe).Bo, jeżeli już siedem lat temu pojawiły się w moim organiźmie
zaburzenia metylacji a co za tym idzie niskawy, poziom kwasu foliowego, to:
należy go natychmiast suplementować! Naukowcy potwierdzają, a nawet
zdecydowanie sugerują suplementację: VitPP(dwie specyf.formy kwsu foliowego),
B2,B6,612,Q10,L-karnityna,omega-3. A związek zaburzeń metylacji z hashi? ano
taki,że miewamy często awitaminozę vit B6,B12i kwasu foliowego- wiem, nie
tylko "po sobie". Tak sobie próbuję tylko kombinować.Serdecznie pozdrawiam.
Hashikonik.

Ps.A już dawno coś mnie tknęło i łykam m.in. methiovit - mam wszystko,co
trzeba.Pa. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: PYTANIA DO LEKARZA
Ponad rok temu stwierdzono u mnie obecność wirusa HPV średniego ryzyka. Wyniki
cytologii IV grupa. Dysplazja szyjki macicy. Wykonano kolposkopie-na monitorze,w
mega powiększeniu widziałam takie "wysepki" na szyjce macicy, które lekarz
nazywał satelitami. (jakby pajączki, popękane naczynka a dookoła zdarta
skóra-mam to nagrane na płycie DVD)Opiekował się mną dr Eco z kliniki
ginekologicznej na Chałbińskiego. Zastosował opracowaną przez Wrocławską AM
metodę naświetlania. Sesje po 45 min trwały rok. Po zakończonej kuracji zrobiłam
znowu badania na HPV. Nie wykryto wirusa, choć podobno takie przypadki
całkowitego wyeliminowania zdarzają się bardzo rzadko.
Czy teraz wystarczy, że będę robiła regularnie cytologię? Czy powinnam, też
robic tą kolposkopie, to dzięki niej wykryto, że nie jest ze mną najlepiej i
badania na HPV?

I NAJWAŻNIEJSZE: 2lata temu zmarła mi mama na raka, bardzo sie boję, że też
zachoruje. Do jakiego lekarza: onkologa czy genetyka mogłabym się udać, aby
zrobić badania na ryzyko zachorowania i poradzić się jakie badania i jak często
wykonywać, aby w razie czego nie było za późno? Dziękuję za chęć pomocy.
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Would like to have some fun?
Czesc Pola

Podziwiam twoja odwage! Moja bardzo dobra kolezanka tez jest "ofiara" tego
dupka i tak naprawde chcialbym mu porzadnie wsolic. Nie znam goscia, ale
ewidetnie widac, ze nie ma szacunku do dziewczyn, z ktorymi sie spotyka i
najzwyczajniej w swiecie je wykorzystuje. Ku przestrodze innych chce
powiedziec, ze moja znajoma byla z Panem McClarenem przez 3 lata i zakonczylo
sie to wszystko infekcja HPV papilloma virus (osobiscie widzialem wyniki).
Przenoszony wylacznie droga plciowa. Dziewczyna ma teraz dysplazje szyjki
macicy, a facet przelatuje kolejna naiwna i wcale sie nie przejmuje faktem, ze
roznosi nieprzyjemna infekcje. Jak go poprosila o przebadanie sie, zupelnie
olal sprawe i sie na nia wypial. W koncu po co i tak to kobiety, ktore z nim
sypiaja beda ponosic konsekwencje. Dlatego tez proponuje ci Pola, zebys sie
przebadala. Nie wiadomo jak dlugo ten palat ma i roznosi syfa? Inne Panie tez
to powinny zrobic. Wspulczuje mojej znajomej, bo gosciu kompletnie zawrocil jej
w glowie. Chyba rzeczywiscie jak piszesz: "umie czarowac". Dziewczyna ma teraz
powazne problemy zdrowotne i nie wiadomo jak sie to wszystko zakonczy..... Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wynik hist.-pat.-prośba o interpretacje
CIN2 to dysplazja szyjki średniego stopnia. Stan wymagajacy szybkiego leczenia,
gdyż dysplazja uznawana jest za stan przednowotworowy (zwłaszcza duża CIN3).
Tym poważniejszy stan, gdy jest dodatkowo wirus HPV (niekóre jego szczepy są
onkogenne). Powinnaś jak najszybciej iśc do lekarza. Zdrówka życzę
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyleczona III grupa
Za szybko enter

Chciałabym poczytać opinie kobiet, u których badanie cytologiczne wykazało III
grupę cytologii wg systemu bethesda i u których nie wykryto w późniejszych
badaniach cech dysplazji szyjki macicy. Jak przebiegało leczenie, jakie
postepowanie obierali lekarze prowadzący? jakie badania zlecali, czyli co i jak
po kolei.
Cytologia wykazała u mnie III grupę. Lekarz prowadzący od ręki zalecil pobranie
wycinka z szyjki i wyskrobin z kanału szyjki. Zaczął opisywać od razu ewentualne
zabiegi i operacje jakie mnie moga czekać. Postranowiłam zasięgnąć porady innego
lekarza. Sposób postępowania byl zgoła inny. Drugi lekarz najpierw zalecił
leczenie gynoxinem i polseptolem, zrobienie badania na obecnośc wirusa hpv, a po
zakończeniu leczenia lekami zrobienie posiewu z antybiogramem. Jeśli wynik na
obecnośc wirusa będzie ujemny po leczeniu lekami powtórzenie cytologii, jeśli
będzie dodatni - kolposkopię z ewentualnym pobraniem wycinków.
Dodam, że ostatni raz robiłam cytologie będąc w ciąży, było to rok temu, wyszła
mi II grupa ( w ciązy zrobiła mi się nadżerka, która obecnie samoistnie
zniknęła), przed ciążą miałam I grupę cytologii.
Po ciąży praktycznie po każdym okresie miałam stany zapalne, leczone, ale wciąż
nawracające. Dwa miesiące temu zrobiłam posiew, posiew nie wykazał żadnych
bakterii, jedynie candida, które obecnie nie dają żadnych objawów (biorę probiotyki)
Jestem w kropce...
Za wszystkie opinie bedę wdzięczna
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: elektrokoagulacja, wymrażanie, usuwanie brodawek
INDINOL preparat p/nowotworowy 30 kaps. x 300 mg

cena brutto: 163.00 zł (152.34 zł)
vat: 7%
Podstawowym aktywnym składnikiem INDINOLU jest INDOL-3-KARBINOL, związek
wywodzący się z glukozynolatów, występujących głównie w roślinach z rodziny
Cruciferaeae, do której należą między innymi: brokuły, brukselka, kapusta,
kalafior.
INDOL-3-KARBINOL jest najważniejszą pochodną o potencjalnym działaniu
przeciwnowotworowym, którą wyizolowano z roslin krzyzowych. Powoduje
zmniejszenie gruczolaków macicy oraz zmian mastopatycznych piersi. Badania
farmakodynamiczne wykazały skuteczność w dysplazji szyjki macicy, liszaju
rumieniowatym i papilomatozie.
WŁASCIWOŚCI INDOL-3-KARBINOLU
- wspomaga leczenie wszystkich złośliwych i łagodnych odmian estrogenozależnych
nowotworów żeńskich organów płciowych,
- normalizuje produkcję estrogenu w organizmie kobiety,
- zapobiega rozwojowi wszystkich odmian nowotworów, wywołanych chemicznymi
kancerogenami,
- niezawodnie chroni komórki przed przenikaniem do nich trucizn i innych
niebezpiecznych substancji,
- wykazuje działanie detoksykacyjne,
- tworzy stabilną ochronę organizmu na poziomie komórkowym,
- posiada silne antywirusowe działanie przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego
(HPV) – celowo niszczy wyłącznie komórki zakażone HPV oraz komórki zmienione
nowotworowo na skutek działania wirusa
PRODUCENT: OOO WITAPROM, Moskwa, Rosja

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: WYNIK CYTOLOGII
hej, to bardzo dobrze, że lekarz Cię skierował na wycinki! III grupa nie musi
oznaczac nic bardzo złego, np. mocny stan zapalny, ale również może oznaczać
dysplazję szyjki(od małej do dużej) jak i nowotwór. Dlatego tak wazny jest ten
zabieg! Nie bój się go. Na ogół przy pobraniu wycinków z tarczy szyjki (ok 4
wycinków) pobiera się też dla pewności wyskrobiny z macicy, dlatego najczęściej
zabieg ten wykonuje się w płytkim znieczuleniu ogólnym. Zabieg trwa 10-15
min.Po kilku godzinach od zabiegu idziesz do domku, nie mozna współżyć ok 4
tyg, aby ranki się pogoiły. Znam dziewczyny co miały tylko znieczulenie
miejscowe, wtedy po zabiegu odrazu idzie się do domu. Na wynik bad. h-p czeka
się na ogół 2 tyg. Nie martw się na zapas i pamiętaj, że lepiej chuchać na
zimne! 3m się Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobiegać?
czy miałaś pobrany wycinek z nadżerki ? - bo wymrażano tobie nadżerkę prawda?
A jaką miałaś cytologię przed wymrożeniem? Co wykazała kolposkopia?

Generalnie jeśli wyszła po zabiegu cytologia I - teraz II - przyjmuje się, iż
jesteś zdrową kobietą. W np stwierdzonej dysplazji szyjki macicy (grupa
cytologiczna od III najczęściej) CIN II i III stosuje się zabieg konizacji
szyjki macicy - kawałek usuniętej szyjki przesyła się do badania
histopatologicznego, gdzie ocenia się ją np pod kątem komórek i np czy linia
(miejsce) odcięcia było wykonane na tyle wysoko, że została usunięta cała
niebezpieczna zmiana. Przy wypalaniu, wymrażaniu zmiana na szyjce jest
zniszczona, więc nie wiadomo z jakim skutkiem. Stąd gin powinien z tego miejsca
pobrać wcześniej wycinek do badania na histo.
Uważaj na siebie po porodzie, nie zapomnij o wzmacnianiu organizmu przez dobrą
dietę, witaminy, minerały. Pilnuj grupy cytologii - najlepiej aby materiał
pobierany był szczoteczka i oceniany w systemie Behesda. Nie wiadomo może twój
organizm zwalczył wirusa, a może jest on nadal w tobie tylko w tej chwili nie
jest aktywny a osłabienie po ciąży może sprzyjać ponownemu atakowi. Mam
nadzieję, iż będzie ok. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Kogo dopadły kłykciny w ciąży- jak sobie radzicie?
przerażające jest to co napisałaś ale to fakt! Niestety! I nie chodzi tu tylko o
pielęgniarki ale i lekarzy. Kiedy moja znajoma po stwierdzeniu CINI (dysplazja
szyjki macicy) zapytała gina czy może zrobiłaby sobie wymaz w kierunku ustalenie
DNA HPV ta stwierdziła (gin to ona była) - że to nie ma sensu, bo to przecież
takie drogie badanie!!! U mnie w mieście nawet nie sądzę, czy któryś gin oferuje
takowe testy w swoim gabinecie, mimo tego, iż przecież są one płatne przez
pacjenkę. Co do damej wiedzy w kierunku HPV - u kobiet przeciętnych, nie
interesujących się zdrowiem, jest ona zerowa. Rak szyjki macicy dla niektórych
jest następstwem nieleczonej nadżerki. Podczas, gdy nadżerka nie ma nic z
nowotworem nic wspólnego - a HPV odpowiada w blisko 90 % przypadków. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: magdalena
magdalena
witam jestem w29 tygodniu ciazy i mam dysplazje szyjki macicy jest
to gruczol w szyjce ale lekarze powiedzieli ze moge rodzic
naturalnie a histopatolog powiedzial ze cesarka i co dalej czy
lekarze tak mowia zebym sie niedenerwowala czy faktycznie tak bedzie
wiem jedno napewno bede miala do usuniecia kawalek szyjki macicy po
porodzie i na pewno wiem jedno ze mam porod zagrozony przedwczesny
co mam robiic pomozcie czy lekarze maja racjenic mi niegrozi jak
urodze natyralnie prosze o odp
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: magdalena
dysplazja szyjki macicy w stopniu cin-2 oznacza że masz zmiany na szyjce macicy,
które histopatologicznie obejmują prawie połowę komórek. nie znaczy to że masz
nowotwór, ale jakby stan przednowotworowy. takie zmiany często dokonują się z
powodu wirusa brodawczaka, o którym ostatnio mówi się głośno. jeżeli
histopatolog mówi, że nie powinnaś rodzić naturalnie to właśnie z powodu wirusa
- w czasie porodu naturalnego może on przenieść się na noworodka i zagrozić jego
zdrowiu.
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyniki cytologii- proszę o interpretację
CIN 1 to dysplazja szyjki macicy małego stopnia, kiedy
nieprawidłowości komórkowe nie są zbyt nasilone, a moga nawet same
ustąpic. Mimo wszystko nie wolno tego zbagatelizowac, CIN może
zmieniac sie w raka inwazyjnego. Konieczne jest leczenie, ale nie
wiem, jak ono wyglada w okresie ciazy i czy w ogole podejmuje sie
leczenie w ciazy. porozmawiaj z lekarzem na ten temat. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: co z tym kwasem?
Kwas Foliowy potrzebny jest wszystkim, nie tylko kobietom w ciąży. Jest on
przyjmowany miedzy innymi w profilaktyce:

* niektórym rodzajom anemii
* dysplazja szyjki macicy
* obniżona odporność
* zatrucia pokarmowe
* pasożyty jelitowe
* depresja
* problemy skórne
* rekonwalescencja
* zajady
* bóle
A wiec na prawie wszystkie te choroby mogą cierpieć też mężczyźni.
Poza tym czytałam gdzieś, że kwas foliowy pozytywnie wpływa na plemniki i ich
"zawartość" jeśli chodzi o chromosomy.
W końcu i komórka jajowa i plemnik jest nośnikiem genów które otrzyma dziecko, a
więc na pewno warto zadbać o to by dieta przyszłego tatusia była bogata w
minerały, witaminy w tym kwas foliowy,który zmniejsza ryzyko zaburzenia
produkcji materiału genetycznego.



Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: medyczne en>pl


Witam,

Czy ktos z was pomoglby mi w tlumaczeniu "cervical dysplasia" na jezyk
polski?


To jest dysplazja szyjki macicy.

MB

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Dysplazja szyjki macicy
Cześć. Mam pytanko odn. tego, co w temacie. Jakie są rokowania? Czy to coś
groźnego?

Pozdrawiam,
Marek.

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: prosba o przetłumaczenie
Trochę nie to forum, chyba że jesteś w ciąży:) Tłumaczenie:obserwacja w
kierunku dysplazji szyjki macicy; leczenie: wyłyżeczkowanie próbne kanału
szyjki macicy; wycinki z szyjki macicy. Co dalej zalezy od wyniku obecnego
badania. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Mnóstwo niejasności...
aha i jeszcze: laserowi w leczeniu dysplazji szyjki macicy stanowcze NIE!!! Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Co to jest dysplazja??
Bardzo dziękuję za pomoc. W google o dysplazji szyjki macicy
artykułów multum. O zmianach skórnych już gorzej. Może ktoś miał
usuwaną zmianę? Jak nie możesz pomóc, to nie pisz może.. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: chlamydie a dysplazja szyjki
chlamydie a dysplazja szyjki
czy ktoś coś wie na temat zakażenia chlamydią. czy może powodować
dysplazję szyjki macicy. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: chlamydie a dysplazja szyjki
Dysplazje szyjki powoduje wirus HPV a nie chlamydia. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wyleczona III grupa cytologii
wyleczona III grupa cytologii
Chciałabym poczytać opinie kobiet, u których badanie cytologiczne
wykazało III
grupę cytologii wg systemu bethesda i u których nie wykryto w
późniejszych
badaniach cech dysplazji szyjki macicy. Jak przebiegało leczenie,
jakie
postepowanie obierali lekarze prowadzący? jakie badania zlecali,
czyli co i jak
po kolei.
Cytologia wykazała u mnie III grupę. Lekarz prowadzący od ręki
zalecil pobranie
wycinka z szyjki i wyskrobin z kanału szyjki. Zaczął opisywać od
razu ewentualne
zabiegi i operacje jakie mnie moga czekać. Postranowiłam zasięgnąć
porady innego
lekarza. Sposób postępowania byl zgoła inny. Drugi lekarz najpierw
zalecił
leczenie gynoxinem i polseptolem, zrobienie badania na obecnośc
wirusa hpv, a po
zakończeniu leczenia lekami zrobienie posiewu z antybiogramem. Jeśli
wynik na
obecnośc wirusa będzie ujemny po leczeniu lekami powtórzenie
cytologii, jeśli
będzie dodatni - kolposkopię z ewentualnym pobraniem wycinków.
Dodam, że ostatni raz robiłam cytologie będąc w ciąży, było to rok
temu, wyszła
mi II grupa ( w ciązy zrobiła mi się nadżerka, która obecnie
samoistnie
zniknęła), przed ciążą miałam I grupę cytologii.
Po ciąży praktycznie po każdym okresie miałam stany zapalne,
leczone, ale wciąż
nawracające. Dwa miesiące temu zrobiłam posiew, posiew nie wykazał
żadnych
bakterii, jedynie candida, które obecnie nie dają żadnych objawów
(biorę probiotyki)
Jestem w kropce...
Za wszystkie opinie bedę wdzięczna

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: cytologia 3 stopień
sprostowanie - może się przyda ??
pozwól shamara że sprostuję.
- III grupa cytologii wg Papanicolau oznaczać może szereg zmian. To bardzo
"szeroka grupa" w swojej klasyfikacji obejmująca zarówno stany zapalne do CIN
III (dysplazji szyjki macicy) włącznie.
- Cytologia gr III jest grupą predysponującą do koniecznej dalszej diagnostyki
o standardowym postępowaniu: - kolposkopia (oglądanie i ocena zmian na szyjce
pod ginekologicznym mikroskopem), określenie miejsc do pobrania ewentualnych
wycinków, pobranie wycinków i ocena histopatologiczna.
- Leczenie: - w zależności od wyników histo - od zwykłego leczenia
dopochwowego (globulki - stan zapalny) do interwencji chirurgicznej (CIN II i
CIN III) konizacja szyjki macicy (usunięcie, amputacja części szyjki zmienionej
w obrazie). Odcięty kawałek wysyła się ponownie na badania histo, aby określić,
czy linia odcięcia była wystarczająca i czy jest bez zmian.
- Dalsze postępowanie profilaktyczne - cytologia co pół roku, wskazana kolposkopia
- Rokowania - zwykle w tym stadium zmian udaje się wyleczyć blisko 100% kobiet.
- Przyczyny: uważa się obecnie, iż niezbędnym czynnikiem stanu przed
nowotworowego - dysplazji, koniecznym jest zarażenie się wirusem HPV
(brodawczaka ludzkiego - odmiana onkogenną). Zarażenie owym wirusem mogło
nastąpić nawet kilka, kilkadziesiąt lat wcześniej (drogą kontaktów płciowych)
sam wirus może przetrwać ten czas w formie uśpionej w organizmie kobiety.
-Statystycznie największa zachorowalność na nowotwór szyjki macicy przypada
właśnie na wiek średni kobiet, czyli twoja mama jest w tej grupie. Ale to
statystyka. Mnóstwo młodych kobiet, w tym ja i spore grono dziewczyn na tym
forum jest po zabiegach konizacji szyjki. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Wynik badań-przetłumaczenie
ok, nie wiedziałam, wargi kojarzą mi się jednoznacznie, nie spotkałam się z
takim okresleniem w przyp. szyjki . Niemniej sprawa jest poważna, tym bardziej
że to już średnia dysplazja szyjki + HPV.

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!
Nie wiem o jakie leki może chodzić, bo na wirusa nie ma lekarstwa.Można tylko
leczyć objawy, czyli kłykciny, dysplazje.Wnioskując z twojego wyniku,
prawdopodobnie chodzi własnie o dysplazję szyjki macicy.Leczenie jest zalezne od
stopnia zmian. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: grzybica?
nie bede sie wymadrzac, napisze co wiem z wlasnego doswiadczenia.zielone uplawy
to podobno jeden z objawow rzesistkowicy-taki bakteryjny stan zapalny.ja
dostalam kiedys na to szczepionke solco trichovag.razem z innymi lekami i odp
postepowaniem udalo mi sie zwalczyc te nawracajace infekcje. tuz po zakonczeniu
miesiaczki warto wziac profilaktycznie ze 2 razy ten slabszy gynopevaryl/ na
recepte/ -wtedy najczesciej zaczynaja sie infekcje-a okolo polowy cyklu ja
zawsze tez biore lactovaginal/ bez recepty/.lactovaginal profilaktycznie jest
bardzo dobry. jak juz cos zaczyna mnie piec to robilam/ przed ciaza/ irygacje z
tantum rosa / saszetki oraz irygator bez recepty w aptece/ a potem
lactovaginal.zawsze pomagalo uniknac infekcji. kiedys przy tych wszystkich
problemach mialam rowniez ciagle zapalenie pecherza. pomaga ziolowa
fitolizyna /bez recepty/ i urosept/tez bez recepty/, no i trzeba duzo pic. to
chyba warto robic profilaktycznie przy infekcjach pochwy.
co do kremu clotrimazolum dla partnera to slyszalam od lekarzy rozne opinie,
nawet takie ze smarowac to mozna dla przyjemnosci najczesciej daja taki lek
do lykania, nazwy dobrze nie pamietam, chyba fluconazol ale naprawde glowy nie
dam. macmirror to dobry lek na grzybice /jak go bralam to po kazdej z 3 zdaje
sie pierwszych globulek robilam irygacje zeby to wszystko wyplukac a potem sam
lek/, szerokie spektrum dzialania ma z kolei dalacin w kremie- mi b pomagal na
jakies zapalenia niespecyficzne.mam nadzieje ze za bardzo nie namacilam
oczywiscie przy nawracajacych zapaleniach trzeba wykluczyc 100 innych
czynnikow: cukrzyca, nieodp. poziom hormonow,nadzerka,tez juz dobrze nie
pamietam bo to byl poczatek mojej kuracji.z gadzetow to warto po wyleczonej
infekcji zmienic bielizne i uzywac bawelnianej.
w moim przypadku do zapalenia przydatkow na szczescie nie doszlo, podejrzewano
dysplazje szyjki. niestety mam wrazenie ze niektorzy lekarze lekko traktuja
nawracajace stany zapalne /na etapie poszukiwania lekarza spotkalam kilku
ktorzy dawali mi leki bez badania/ a potem jak juz dojdzie do powazniejszej
sytuacji to rozkladaja rece.nie wszyscy oczywiscie, ale trzeba chuchac na zimne.
rozpisalam sie strasznie,zycze powrotu do zdrowia i spokojnych pogodnych swiat Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Przewlekłe,głebokie zapalenie szyjki macicy????
a jaką decyzję podjął twój ginekolog, jak ma zamiar ci to wyleczyć?

ja miałam dysplazję szyjki macicy i zostałam skierowana na konizację(zabieg
polegający na pobraniu wycinka - pod narkozą) i teraz jest już lepiej Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: kłykciny - jak leczyć??
do Zuzki
Gość portalu: zuzka napisał(a):

> Mam dysplazje szyjki macicy, bede miala zabieg usuniecia tego swinstwa metoda
> elektryczna (elektrosurgical) mieszkam w USA . Dziewczyny moze wiecie czy
tego
> typu zabiegi wykonywane sa w Polsce i na czym to polega na pewno nie jest to
> metoda laserowa i wiem ze bede pod narkoza . No i jak czlowiek sie czuje po
> takim zabiegu czy powinnam sie przygotowac na jakies dodatkowe atrakcje typu
> grzybica pochwy czy cos w tym stylu?

Droga Zuziu ja jestem po takim zabiegu właśnie. Miałam go w maju. Sytuacja
wygląda w ten sposób, że miałam mieć właśnie zabieg pętlą (taka pętelka pod
prądem niskonapięciowym czy jakoś tak) ale ponieważ nie rodziłam i po takim
wycięciu mogą być problemy z donoszeniem ciąży (zakłada się później kołnierz na
szyjkę żeby nie dochodziło do rozwarcia szyjki) lekarz zdecydował, że wytnie
kawałeczek (malusi) i zrobi elektrokoagulację i chyba poskutkowało, bo w lipcu
miałam ponowną cytologię i wróciłam do grupy II (miałam III) i rozmaz
prawidłowy )). Sam zabieg jest przeprowadzany pod narkozą (tzw. krótką - ok.
30 min), później jeden dzień w szpitalu i jeśli nie pojawią się niepokojące
objawy (krwawienie, gorączka itp.) to do domku. Po dwóch tygodniach od zabiegu
zaczyna oddzielać się strupek i może się pojawić krwawienie ale nie większe niż
w trakcie miesiączki. No i trzeba wtedy na siebie uważać (wysiłek nie
wskazany!!!). Goi się to wszysko ok. miesiąca i w trakcie tego miesiąca
obowiązuje całkowity zakaz współżycia. Z zabiegu najbardziej przykre
wspomnienie to wkłuwanie się w żyły (brrrrr) ale spoko do wytrzymania. A
później kompletnie nic mi nie było, zastanawiałam się nawet czy ktoś mnie nie
oszukał a tak naprawdę nic mi nie zrobili (to żart oczywiście . Ale nie
bój się niczego, zobaczysz wszystko będzie ok! Jakbyś miała pytanka to z chęcią
odpowiem i wesprę . Atrakcji dodatkowych (grzybica) mieć nie powinnaś,
ponieważ zabieg przeprowadzany jest na sali operacyjnej w środowisku sterylnym.
Trzym się cieplutko i gołowa do góry. Ja też się bałam ale wszystko wypadło
lepiej niż sobie wyobrażałam . A przed uśpieniem rozbawiała mnie cały czas
Pani anestezjolog i zanim zapadłam w sen "sprawiedliwego" Pani zrobiła mi "pa
pa" i powiedziała "do zobaczenia za chwilę". Po wybudzeniu też mnie rozbawiała,
zatem do sali wróciłam jak po dobrej imprezie - śmiejąc się na łóżku (efekt
narkozy jak przypuszczam . Pozdrowionka Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: III Grupa - Wynik Cytologii
III gr cytologii wymaga dalszej diagnostyki tj. kolposkopii i ew. pobrania
wycinków z tarczy szyjki macicy. Ta grupa może oznaczać duży stan zapalny,dużą
nadżerkę ale też dysplazję szyjki czy wczesny nowotwór.Dlatego tak ważne są
dalsze szczegółowe badania. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: stan przednowotworowy szyjki macicy...
to należy leczyć. u mnie była III grupa cytologii i dysplazja szyjki macicy. po
częściowej jednak amputacji szyjki urodziłam zdrową córkę. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: HPV i III gr cytologiczna, pomozcie!!!!
Co Wy opowiadacie na litość Boską!
CIN to choroba - dysplazja, po prostu taki jakby skrót medyczny. I tak mała
dysplazja szyjki to CIN I, średnia to CIN II a duża to CIN III. Nie ma to nic
wspólnego z oznaczeniami cytologii. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: HPV u mężczyzn
luna67 napisała:


>
> ja osobiscie zazazilam sie jakims paskustwem od mojego Exa (wirusy wywolujace
> raka szyjki mac.), nastepstwo rak szyjki macicy IV stopnia, chemoterapia, glaca
> (dla kobiety koszmar): konizacja.
>
> Po dwuch latach wnoislam o rozwod, wiedzialam ze, tylko on mogl mie tym
> paskustwem zarazic (ja bylam zawsze wierna, jeden jedyny partner) mialam powazn
> a
> OP ze wzgledu na to "paskustwo" no i teraz nie moge miec dzieci:-(((((
> skur...l:-( niech go szl.. jasny trafi..., a zeby mu kiedys odpadl...

nie to, ze się czepiam, czy bronię.
nie rak szyjki macicy IV stopnia, tylko, kolokwialnie, cytologia IV stopnia.
dysplazja szyjki macicy. jeszcze nie rak! najpierw konizacja, potem, jeśli
nastąpiło przekształcenie w komórki rakowe i pozwoliły one sobie zrobić
przerzuty, standardowo: wycięcie szyjki, hemioterapia.
przerobiłam. wycięcie samej szyjki macicy nie wpływa na to, czy można, czy nie
można mieć dzieci. problem leży w donoszeniu ciąży. zawsze można zaszyć, nie?
no, chyba, że wycieli macicę... To, choć może zabrzmi to nieszczerze, współczuję.
przy dysplazji zwykle wycina się fragment z szyjki, na którym umieszczone są
komórki ze zmianami, tzw. ognisko rakowe. (przepraszam, że stosuję taka toporną
terminologię, ale jestem filozofem, nie medykiem). i zwykle na tym się kończy-
przy IV grupie.
miałam jakieś 9- 10 lat temu, nie pamiętam. wychlastali mi spory kawał, mam 2
dzieci. ginekolog, póki mu nie powiedziałam, nie uwierzyłby. jestem jak
jaszczurka? :P
poważnie znów. to nie musi być jakiś syf złapany od partnera. jak napisałam
wcześniej, może wytworzyć się z nadżerki. i wcale nie zaniedbanej nadżerki.
upławy przecież czasem pojawiają sie późno, nie? a nadżerka to (zwykle)
uszkodzenie mechaniczne. i nie musi być spowodowane członkiem, czy wibratorem.
wystarczą tampony.
wierz mi, jestem ostatnią obrończynia mezczyzn, ale czasem gradobicie nie musi
być ich winą.
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: POZNAŃ
Może lekarzem jest dobrym - trudno mi to ocenić, ale jego zachowanie i sposób
bycia - fatalny !!!
Ja miałam diagnozę - tylko trzeba było szybko dać się "położyć" się na Polną.
Trafiłam do Sajdaka z polecenia innego lekarza, gdy stwierdzono u mnie dysplazja
szyjki macicy CIN III, a w szpitalu na Łąkowej gdzie pracował mój ginekolog
chcieli mi wyciąć macicę. Na co się nie zgodziłam.
Po I prywatnej wizycie u prof.Sajdaka byłam na stole operacyjnym bardzo
szybko.Oczywiście nie on ciął, bo mu nie zapłaciłam (nawet nie przyszło mi to do
głowy, dowiedziałam się w szpitalu od inncyh pacjentek)- miałam konizację
chirurgiczną i operował mnie dr.Szpurek i jak się dowiedziałam niedawno od
innego lekarza zrobił to b. dobrze ( w sensie utrzymania ciąży).
Przede wszystkim warto wiedzieć żeProf.Sajdak pracuje na oddziale ginekologii
chiurgicznej, a nie na położnictwie - więc myślę, że lepiej zna się na chorobach
w narządach rodnych niż na problemach ciążowych (chyba że nie ma żadnych
problemów z ciążą).
Nie byłam zadowolona z jego podejścia do mnie jako do pacjentki - grubiański,
niewychowany - nie zapomnę do końca życia jak to zabiegu (chirurgicznym)
poszliśmy do niego z mężem dowiedzieć się co ze mną, usłyszaliśmy śmiech Pan
profesora i tekst do mnie: "Pani ma zakaz uprawiania sexu przez miesiąc - zakaz
nie dotyczy męża".Mam poczucie humoru,ale nie jak zaczynam walkę z komórkami
nowotoworowymi w moim ciele.
Reasumując po zakończeniu mojego leczenia dysplazji szyjki macicy i pozytywnym
wyniku histopatologii zmieniłam lekarza i nie poszłam do niego więcej.
Ze względu na jego zachowanie nie polecam go zwłaszcza kobietom w ciąży. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Indinol-na nowotwory i brodawczaka (wyniki badań)
Indinol-na nowotwory i brodawczaka (wyniki badań)
Witam.

Dotarłam do badań nad Indinolem (a konkretnie nad Indol-3-karbinol (I3C) )
przeprowadzonych przez Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i
w zastosowaniach, oraz wskazaniach stwierdzają, że "wykazuje działanie
przeciwkancerogenne", "może być skuteczny w hamowaniu powstawania
brodawczakowatości wywołanych wirusem HPV", "może wykazywać działanie
zapobiegające powstawaniu nowotworów".
Ponadto powolują się oni na badania Bell. Kobietom podawano I3C w kapsułkach,
u których wykryto dysplazje szyjki macicy. Podawane dawki I3C wynosiły 200 i
400 mg/dzień przez okres 12 tygodni. Zaobserowano regresje dysplazji szyjki
macicy w 50% pacjentek, którym podawano 200mg/dzień i 44% u pacjentek, którym
podawano 400mg/dzień.

"Odnotowano dwa ważne aspekty działania antynowotworowego I3C:
1. Zahamowanie wiązania kowalencyjnego czynników rakotwórczych do zasad DNA,
szczególnie do guaniny i adeniny, a zatem zahamowanie tworzenia sięadduktów
DNA w docelowej tkance tworzącej guzy;
2. Zmiana metaboliznu czynnika rakotwórczego poprzez wywołanie różnych
mieszanych funkcji enzymatycznych systemów utleniających, takich jak: S-
transferaza glutalionowa i hydrataza epoksydowa. ..."

"W oparciu o dane bibiograficzne indol-3-karbinol ma zastosowanie w prewencji
nowotworów piersi, odbytu i innych typów nowotworów. Ponadto stosowany jest w
fibriomalagii, brodawczakowatości, dysplazjach szyjki macicy, liszaju
rumieniowatym. Oprócz tego zalecany jest w celu równoważnienia gospodarki
hormonalnej, detoksykacji organizmu oraz jako środek wzmacniający układ
odpornościowy."

Mam nadzieję, że powyższe dane przydadzą się komuś.

Pozdrawiam

Ewa

PS. Jak będę miała trochę czasu to przepiszę jeszcze parę linijek z tych
badań.
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Indinol-na nowotwory i brodawczaka (wyniki badań)
CD: Indinol-na nowotwory i brodawczaka (wyniki ba
Witam jeszcze raz, jak obiecałam poniżej prezentuję ciąg dalszy badań Indinolu.

"I3K zdaje się być skuteczny w terapii nowotworowej śródbłonka szyjki macicy
(cervical intraepithelial neoplasia). Podawanie I3K przez 12 tygodni
spowodowało całkowitą regresję u 45-50% pacjentek z II i III stopniem
nowotworów śródbłonka szyjki macicy. Dawki 200mg/dobę zdawały się być tam samo
skuteczne jak jak dawki 400 mg/dobę.
Istnieją również wstępne wyniki badań świadczące, że długoterminowe podawanie
I3K może skutecznie zredukować wzrost brodawczaków u pacjentów z nawrotami
brodawczakowatości układu oddechowego. ..."

"I3K stosuje się wyłącznie doustnie. W dysplazji szyjki macicy podaje się 200-
400 mg/dobę I3K. Jakkolwiek dawka 200mg/dobę zdaje się być tak samo skuteczna.
W prewencji raka piersi podaje się 300 mg/dobę I3K. Dorosłym z
brodawczakowatością układu oddechowego podaje się 200 mg/dobę I3K. Dzieciom z
brodawczakowatością układu oddechowego podaje się I3K w zależności od wagi
dziecka."

Tyle o badaniach, a teraz po może napiszę dlaczego opisałam ten preparat, czyli
Indinol. W maju po badaniach okazało się, że mam w sobie wirusa brodawczaka i
lekarz powiedział mi, że z tym już zostanę do końca życia bo nie można się go
pozbyć. Od tej pory zaczęłam szukać czegoś czym mogłabym się go pozbyć, a to
dlatego że jest on powodem powstawania nowotworów i to nie tylko u kobiet.

W necie znalazłam info nt. Indinolu i chciałam się czegoś więcej dowiedzieć na
jego temat. W jednej z zaprzyjaźnionej aptek znalazłam powyższe badania i
dlatego je tutaj umieściłam.

Co do mnie to przeprowadziłam kurację tym preparatem i to co piszą w badaniach
to prawda. Dzięki Indinolowi pozbyłam się brodawczaka. Nie tylko ja go
stosowałam ale również mój mąż i u niego efekty były takie same.

Pozdrawiam i życzę zdrowa

Ewa

PS. Szkoda tylko, że jest taki drogi. W tradycyjnej aptece ok. 165 zł, a w
necie można znaleźć za 138 zł.
Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: interpretacja wyników c.d...

On 13 Lut, 14:52, Karia.Ke@gmail.com wrote:

Witam, mam kolejne wyniki badań (robione w 18 dc), które zostały
zlecone z powodu pojawienia się kolejnej torbieli endometrialnej. Mogę
prosić o interpretacje? Czy taki poziom PRL powinien być leczony?
OM-MA (CA-125)   8,69    U/ML
ANTYKOAGULANT TOCZNIOWY          UJEMNY
P.CIAŁA ANTY-TG         <20,0        IU/ML
P.CIAŁA ANTY-TPO        <10,0        IU/ML

TSH 3-CIA GENERACJA      1,27    UIU/ML
FT 4    1,38 NG/DL
TESTOSTERON WYNIK W SUROWICY     38,0    NG/DL
PROLAKTYNA WYNIK W SUROWICY      20,4    NG/ML
ESTRADIOL  WYNIK W SUROWICY      266     PG/ML


Witam :)
Prolaktyna - wynik jest jeszcze dobry (do 15 ng/ml wynik bardzo dobry;
do 20 ng/ml wynik dobry; do 25 ng/ml lagodna hiperprolaktynemia;
powyzej 25 ng/ml hiperprolaktynemia), jednak sugerowalabym
kontrolowanie poziomu tego hormonu. Co prawda jej poziom bardzo lubi
sie wahac, jednak przy paru badaniach juz jakies prawidlowosci mozna
zaobserwowac. Wg. niektorych lekarzy obecny wynik moze zostac
potraktowany jako lagodna hiperprolaktynemia. Tak lagodna
hiperprolaktynemia wymaga jednak leczenia tylko w szczegolnych
przypadkach. Nie wiem, czy jestes takim szczegolnym przypadkiem, ale
mam nadzieje, ze nie :) Wiele zalezy jeszcze od objawow i dolegliwosci
towarzyszacych, badz chorob, ktorych przyczyna moze byc powiazana z
podwyzszonym pozimem prolaktyny. Zazwyczaj jednak taki poziom
prolaktyny nie wymaga jeszcze leczenia, aczkolwiek decyzje podejmuje
oczywiscie lekarz/e.
Jaki jest charakter hiperprolaktynemi (czy czynnosciowy, czy
organiczny) pomaga czasami odroznic test po metoclopramidzie, chociaz
jego znaczenie w praktyce nie jest az tak ogromne. W przypadku
podejrzenia organicznej przyczyny hiperprolaktyniemi (np.gruczolaka
przysadki) badaniem rozstrzygajacym pozostaje CT lub MR.
Jesli chodzi o leczenie, to wynik nalezy rozpatrywac wraz ewentualnymi
objawami swiadczacymi o hiperprolaktynemi oraz ogolnym stanem zdrowia
pacjenta. Jesli sa wskazania do leczenia hiperprolaktynemi i
przeslanki swiadczace o dolegliwosciach badz chorobach spowodowanych
nadmiernym poziomem prolaktyny, wowczas leczenie moze okazac sie jak
najbardziej wskazane. Tak wiec Twoj lekarz prowadzacy zapewne podejmie
odpowienie kroki, jesli tylko uzna to za stosowne :)
Chce jeszcze dodac, ze stres podnosi poziom prolaktyny, tak wiec
polecam spokoj, spokoj i jeszcze raz spokoj :)

Estradiol - norma 100 pg/ml. U Ciebie 266 pg/ml. Biorac pod uwage, ze
badanie robione raczej _po_ owulacji (nie wiem jaka byla dlugosc
danego cyklu) to wynik raczej prawidlowy :)

Testosteron - w normie.
FT4 - w normie
TSH - w normie
Przeciwciala anty-TG - w normie
Przeciwciala anty-TPO - w normie
OM-MA (CA-125) - w normie

[Wyniki zawsze nalezy rozpatrywac w relacji z objawami klinicznymi,
chorobami wspolistniejacymi i  samopoczuciem pacjenta, wszak to nie
wyniki beda ewentualnie leczone, a pacjent :)]

Pozdrawiam i zycze zdrowia :)
Maja

Niestety zdania są podzielone jeśli chodzi o leczenie takiego poziomu PRL.
Ja obserwuje poziom PRL od roku, oscyluje między 18, 25, 16, 20. Jeden
lekarz twierdzi, że należy to leczyć inny, że nie. Jeśli leczę, to
bromergonem i wówczas spada do ok. 14. Poza tym w moim przypadku pozostaje
jeszcze prócz leczenia endometriozy, obserwacja szyjki ze względu na
umiarkowaną dysplazję. Leczenie hormonalne osłabia moja odporność i po
laparoskopi i leczeniu danazolem pojawiła się infekcja HPV i dysplazja
szyjki. W tym momencie mam zlecone badania w kierunku przeciwciał, by dobrać
leczenie endometriozy. Natomiast podawanie hormonów odrzuciłam by wyleczyć
szyjkę. Okazało się, że konizacja (co proponowała większość lekarzy) nie
była wskazana, bo teraz część zmian się regeneruje i jest szansa, że nie
będę musiała się decydować na zabieg. Czekam na wyniki cytologii i kolejnego
badania HP z szyjki. Wiec co do szybkiej decyzji odnośnie leczenia endo też
się wstrzymuję i szukam najlepszej drogi, bo czasem nie ma co pochopnie
decydować, a lekarze najchętniej przepisują hormony i niby leczą
pacjentkę...ech.

pozdrawiam

Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu



Temat: czy to rozwiał wszelkie wątpliwości?
aga_lub_marcin napisał(a):

> Zacznę od tego ,że mam 25 lat i tydzień temu byłam po raz drugi w zyciu w
> gabinecie ginekologicznym .Nie zgłaszałam panu doktorowi żadnych
> problemów ,poprosiłam tylko o badania, czy wszystko ze mną ok ,bo wkrótce będę
> się starać o dzidziusia .Pan doktor zbadał moja budowę (ręką) i stwierdził ,że
>
> wszystko jest ok " nie ma się do czego przyczepić" pobrał również próbkę do
> cytologii ,wczoraj telefonicznie ( tak mi kazano) zgłosiłam się po wynik
> badania i okazało sie ,że wynik jest bardzo dobry ,pani w słuchawce
> powiedziała ,że znalazlam się w pierwszej grupie (siostra mi już wytłumaczyła
> co to znaczy .Czyli wszystko gra.Moje pytanie jest takie ,czy badania takie
> wykluczają zupełnie istnienie jakichkolwiek guzków?Pytałam dr.czy może mi
> jeszcze zrobić usg ale stwierdził ,że usg nic nowgo nie wykaze,zalecił tylko
> usg piersi.I bardzo bym się cieszyła gdyby nie to ,że gdy w wieku 17 lat
> byłam u ginekologa(innego) ,bo miałam problemy z miesiączką ,ten nie mógł
> zbadać mnie inaczej gdyż byłam dziewicą i zrobił mi usg ,okazalo się ,że mam
> jakieś 2 "guzki' już nie pamiętam jakiej wielkości ,ale jeden chyba 3x5 cm.
> Od tamtej pory (wiem -głuptas ze mnie)nie chodziłam go lekarza ,żyłam
> strachem ,dopiero teraz te badania.Czy to możliwe zeby one sobie znikły?Czy
> takie badania jakie miałam teraz wystarczą by stwierdzić ,że już ich nie ma?A
> może powinnam zrobić jeszcze usg?Teraz nie mówiłam lekarzowi ,o pierwszej
> wizycie aby nic nie sugerować.Bardzo proszę pani Moniko o szybką odpowiedz.
> O cytologii jakby pani mogła napisać trochę więcej ,co te badania
> wykluczja ,jakie choroby.
>
> Pozdrawiam
> - Agnieszka
>

Badanie ginekologiczne: najpierw we wziernikach mozna obejrzec czesc pochwowa
szyjki macicy- czy jest stan zapalny, zaczerwienienie- czyli tzw. nadzerka,
ewentualnie upławy w pochwie swiadczace o nieprawidłowej florze bakteryjnej
pochwy. Nastepnie reką wewnetrzną badamy wielkosć macicy i przydatki- takie
badanie pozwala na wykluczenie guzów macicy czy jajników. Badanie usg z kolei
pozwala na ocenę dokładnej budowy jajników- pozwala zobrazować obecnosc w nich
pecherzyków, ocenioć wielkość i strukturę, a takze ocenic budowę i grubosć błony
śluzowej macicy.
Cytologia to badanie, które polega na pobraniu rozmazu złuszczonych komórek
nabłonka pokrywającego arcze cześći pochwowej szyjki macicy- grupa I i II
wykluczają możliwość nowotworu szyjki macicy i stanów przednowotworowych,
chocuiaz grupa II może świadczyc o niewielkim stanie zapalnym lub nadz erce.
Grupa III moze świadczyc o stanie przednowotworowym ( np. dysplazja szyjki
macicy), jest wskazaniem do dalszego badania- pobrania wycinków i oceny
histopatologicznej. Grupa IV- utożsamiana jest z rakiem przedinwazyjnym (
wczesne, całkowicie uleczalne stadium raka szyjki), a V grupa- podejrzenie raka
inwazyjnego.
Nadzerka to wystepowanie na tarczy części pochwowej zamiast nabłonka
wielowarstwowego płaskiego- gruczołowego, który jest charakterystyczny dla kanału
szyjki macicy- objawia się to makroskopowo we wziernikach zaczerwienieniem wokół
ujścia zewnętrznego kanału szyjki macicy na jej tarczy. Taka tzw nadżerka moze
powstac na tle stanu zapalnego, ale również na skutek zmian hormonalnych ustroju-
podczas przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych, czy w czasie ciaży. Przeczytaj resztę odpowiedzi z tematu
Copyright (c) 2009 Życiowe Refleksje | Błąd | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.